Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Kajmak waniliowy

Kajmak waniliowy

jest podstawowym elementem wielu domowych wypieków. Wchodzi w skład mazurków, czy tortów. Można go łatwo przygotować samemu. Można też kupić gotowy.


Składniki:

  • ½ l mleka lub śmietanki,
  • 40 dag cukru,
  • 5 – 10 dag masła lub margaryny,
  • ½ laski wanilii,
Tort kruchy z kajmakiem waniliowym
Tort kruchy z kajmakiem.

Przygotowanie:

  1. Mleko z cukrem gotować w obszernym naczyniu na silnym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje.
  2. W czasie gotowania stale mieszać, gdyż masa łatwo się przypala.
  3. Zrobić próbę: jeżeli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się, kajmak jest gotowy.
  4. Należy go lekko przestudzić i ucierać wałkiem.
  5. Gdy gęstość masy odpowiada gęstości śmietany, należy dodać zmiękczone masło i jeszcze chwilę ucierać.
  6. Masą ta należy szybko polewać mazurki, torty, ciasta.
  7. Kajmak waniliowy sporządzony w większej ilości, którym ma się przekładać dużo krążków ciastek, należy przetrzymywać w naczyniu z gorącą wodą, aby szybko nie gęstniał.
  8. Do kajmaku można dodać 1 – 2 łyżki karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić i zagotować z 2 – 3 łyżkami wody), uzyskuje się również ładniejszy kolor i lepszy smak.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
5 1 głos
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x