Kajmak waniliowy
Kajmak waniliowy
jest podstawowym elementem wielu domowych wypieków. Wchodzi w skład mazurków, czy tortów. Można go łatwo przygotować samemu. Można też kupić gotowy.
Składniki:
- ½ l mleka lub śmietanki,
- 40 dag cukru,
- 5 – 10 dag masła lub margaryny,
- ½ laski wanilii,
Przygotowanie:
- Mleko z cukrem gotować w obszernym naczyniu na silnym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje.
- W czasie gotowania stale mieszać, gdyż masa łatwo się przypala.
- Zrobić próbę: jeżeli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się, kajmak jest gotowy.
- Należy go lekko przestudzić i ucierać wałkiem.
- Gdy gęstość masy odpowiada gęstości śmietany, należy dodać zmiękczone masło i jeszcze chwilę ucierać.
- Masą ta należy szybko polewać mazurki, torty, ciasta.
- Kajmak waniliowy sporządzony w większej ilości, którym ma się przekładać dużo krążków ciastek, należy przetrzymywać w naczyniu z gorącą wodą, aby szybko nie gęstniał.
- Do kajmaku można dodać 1 – 2 łyżki karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić i zagotować z 2 – 3 łyżkami wody), uzyskuje się również ładniejszy kolor i lepszy smak.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]