ObiadPRZEPISYZupy

Kapuśniak myśliwski

Kapuśniak myśliwski


Składniki:

  • 6 szklanek wywaru z mięsa i z jarzyn,
  • 40 dag kiszonej kapusty,
  • 20 dag wędzonej kiełbasy myśliwskiej,
  • 20 dag boczku wędzonego (średniotłusty),
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 kapelusze suszonych borowików,
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna owoców jałowca,

Przygotowanie:

  1. Opłukane, namoczone w wodzie grzyby gotować do miękkości.
  2. Odstawić do wychłodzenia.
  3. Odsączoną z nadmiaru soku kapustę drobno pokroić, wrzucić na gorący wywar z kości i z warzyw, dodać pokrojone w cienkie paseczki grzyby, razem z wywarem w którym się one gotowały, dalej gotować na średnim ogniu.
  4. Przysmażyć posiekaną cebulę na oleju, a gdy się zeszkli przesunąć ją na bok patelni.
  5. Smażyć na tym samym tłuszczu plasterki boczku, rumieniąc je z dwóch stron.
  6. Boczek i cebulę przełożyć do naczynia z gotującą się kapustą, na pozostałym tłuszczu przesmażyć cienkie plasterki kiełbasy.
  7. Kiedy się zrumienią, przełożyć do naczynia z kapustą, wraz z tłuszczem pozostałym ze smażenia.
  8. Gotować razem przez 10 minut, doprawić do smaku.
  9. Kapuśniak myśliwski podawać z ziemniakami z wody polanymi obficie skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub ziemniakami odsmażonymi z cebulą i ze skwarkami.
  10. Do kapuśniaku można podać pokrojony chleb żytni, a w oddzielnej miseczce – świeżo stopioną słoninę ze skwarkami w której macza się kawałki chleba.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x