Kapuśniak myśliwski
Kapuśniak myśliwski
Składniki:
- 6 szklanek wywaru z mięsa i z jarzyn,
- 40 dag kiszonej kapusty,
- 20 dag wędzonej kiełbasy myśliwskiej,
- 20 dag boczku wędzonego (średniotłusty),
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- 2 kapelusze suszonych borowików,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- 4 ziarna owoców jałowca,
Przygotowanie:
- Opłukane, namoczone w wodzie grzyby gotować do miękkości.
- Odstawić do wychłodzenia.
- Odsączoną z nadmiaru soku kapustę drobno pokroić, wrzucić na gorący wywar z kości i z warzyw, dodać pokrojone w cienkie paseczki grzyby, razem z wywarem w którym się one gotowały, dalej gotować na średnim ogniu.
- Przysmażyć posiekaną cebulę na oleju, a gdy się zeszkli przesunąć ją na bok patelni.
- Smażyć na tym samym tłuszczu plasterki boczku, rumieniąc je z dwóch stron.
- Boczek i cebulę przełożyć do naczynia z gotującą się kapustą, na pozostałym tłuszczu przesmażyć cienkie plasterki kiełbasy.
- Kiedy się zrumienią, przełożyć do naczynia z kapustą, wraz z tłuszczem pozostałym ze smażenia.
- Gotować razem przez 10 minut, doprawić do smaku.
- Kapuśniak myśliwski podawać z ziemniakami z wody polanymi obficie skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub ziemniakami odsmażonymi z cebulą i ze skwarkami.
- Do kapuśniaku można podać pokrojony chleb żytni, a w oddzielnej miseczce – świeżo stopioną słoninę ze skwarkami w której macza się kawałki chleba.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]