Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Składniki:
- ½ kg włoszczyzny,
- 1 kg kapusty białej,
- 1 dag cebuli,
- 7 dag tłuszczu,
- 5 dag mąki,
- ¼ l śmietany,
- ½ kg pomidorów lub 60 dag jabłek,
- 2 dag cukru,
- 50 ml kwasu z ogórków,
- 2 dag natki pietruszki,
- ¼ liścia laurowego,
- sól,
- 3¾ l wody,
Przygotowanie:
- Starannie oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę rozdrobnić na grubej tarce jarzynowej, kapustę pokroić w kostkę o boku ½ cm, cebulę poszatkować w półkrążki.
- Do rozdrobnionych warzyw dodać tłuszcz, około ½ l wrzącej wody, zagotować szybko i utrzymywać w stanie wrzenia przez ½ godziny.
- Pozostałą część wody zagotować z korzeniami, a następnie połączyć z ugotowanymi warzywami.
- Kapuśniak ze słodkiej kapusty podprawić zawiesiną z mąki i śmietany i zagotować.
- Na końcu dodać na surowo pokrojone w cząstki pomidory lub poszatkowane jabłka, doprawić do smaku solą, cukrem i kwasem z ogórków.
- Do każdej porcji dodać drobno poszatkowaną zieloną pietruszkę.
Podawać z ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]