ObiadPRZEPISYZupy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak ze słodkiej kapusty


Składniki:

  • ½ kg włoszczyzny,
  • 1 kg kapusty białej,
  • 1 dag cebuli,
  • 7 dag tłuszczu,
  • 5 dag mąki,
  • ¼ l śmietany,
  • ½ kg pomidorów lub 60 dag jabłek,
  • 2 dag cukru,
  • 50 ml kwasu z ogórków,
  • 2 dag natki pietruszki,
  • ¼ liścia laurowego,
  • sól,
  • 3¾ l wody,

Przygotowanie:

  1. Starannie oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę rozdrobnić na grubej tarce jarzynowej, kapustę pokroić w kostkę o boku ½ cm, cebulę poszatkować w półkrążki.
  2. Do rozdrobnionych warzyw dodać tłuszcz, około ½ l wrzącej wody, zagotować szybko i utrzymywać w stanie wrzenia przez ½ godziny.
  3. Pozostałą część wody zagotować z korzeniami, a następnie połączyć z ugotowanymi warzywami.
  4. Kapuśniak ze słodkiej kapusty podprawić zawiesiną z mąki i śmietany i zagotować.
  5. Na końcu dodać na surowo pokrojone w cząstki pomidory lub poszatkowane jabłka, doprawić do smaku solą, cukrem i kwasem z ogórków.
  6. Do każdej porcji dodać drobno poszatkowaną zieloną pietruszkę.

Podawać z ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x