Kapuśniak ze świeżej kapusty
Kapuśniak ze świeżej kapusty
można gotować zarówno ze świeżej, jak i kiszonej kapusty. Jest to zupa gotowana na wywarze, lub tylko z dodatkiem tłuszczu. Można podprawić śmietaną.
Składniki:
- ½ kg kapusty cukrowej,
- ¼ kg kości,
- ¼ kg włoszczyzny,
- 1 ½ litra wody,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- 5 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól, pieprz, cukier,
- ocet, lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Wywar: Kości opłukać, zalać zimną wodą, ugotować, posolić, włożyć oczyszczone warzywa, dogotować.
- Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych liści, opłukać, poszatkować, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać obraną cebulę pokrojoną w plastry, gotować pod przykryciem.
- Po zagotowaniu odkryć na chwilę, zagotować, dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i cukrem do smaku.
- Podawać z chlebem, lub z ziemniakami.
- Kapuśniak ze świeżej kapusty można gotować bez kości, wówczas dodać więcej tłuszczu.
- Smaczny jest również kapuśniak podprawiony śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]