ObiadPRZEPISYZupy

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Kapuśniak ze świeżej kapusty

można gotować zarówno ze świeżej, jak i kiszonej kapusty. Jest to zupa gotowana na wywarze, lub tylko z dodatkiem tłuszczu. Można podprawić śmietaną.


Składniki:

  • ½ kg kapusty cukrowej,
  • ¼ kg kości,
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 1 ½ litra wody,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego,
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • ocet, lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Wywar: Kości opłukać, zalać zimną wodą, ugotować, posolić, włożyć oczyszczone warzywa, dogotować.
  2. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych liści, opłukać, poszatkować, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać obraną cebulę pokrojoną w plastry, gotować pod przykryciem.
  3. Po zagotowaniu odkryć na chwilę, zagotować, dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i cukrem do smaku.
  4. Podawać z chlebem, lub z ziemniakami.
  5. Kapuśniak ze świeżej kapusty można gotować bez kości, wówczas dodać więcej tłuszczu.
  6. Smaczny jest również kapuśniak podprawiony śmietaną.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x