Kapusta z kiełbaskami (czerwona)
Kapusta z Kiełbaskami (czerwona)
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty;
- 30 dkg cielęcych parówek (lub drobiowych);
- 8 frankfurterek;
- 2 cebule;
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina;
- 1 szklanka bulionu (z kostki);
- 2 liście laurowe;
- 1 łyżka oleju, 1 łyżka smalcu;
- kilka ziaren ziela angielskiego;
- cukier, pieprz, sól;
Przygotowanie:
- Pokrojoną w plastry cebulę zeszklić na oleju.
- Kapustę przygotować, włożyć do garnka, wymieszać z cebulą, wlać wino i bulion,
dodać przyprawy korzenne, smalec, lekko posolić i gotować
pod przykryciem przez ½ godziny, kilkakrotnie mieszając. - Parówki i frankfurterki pokroić na 3—4 cm kawałki
(parówek koktajlowych nie trzeba kroić),
wrzucić do kapusty, wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. - Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.
- Kapusta z kiełbaskami może być podawana z ziemniakami z wody lub z pieczywem.
Danie to można przyrządzić również z czerwonej kiszonej kapusty, wtedy należy zmniejszyć ilość wina o połowę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]