Dania głównePRZEPISY

Kapusta z kiełbaskami (czerwona)

Kapusta z Kiełbaskami (czerwona)


Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty;
  • 30 dkg cielęcych parówek (lub drobiowych);
  • 8 frankfurterek;
  • 2 cebule;
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina;
  • 1 szklanka bulionu (z kostki);
  • 2 liście laurowe;
  • 1 łyżka oleju, 1 łyżka smalcu;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • cukier, pieprz, sól;

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w plastry cebulę zeszklić na oleju.
  2. Kapustę przygotować, włożyć do garnka, wymieszać z cebulą, wlać wino i bulion,
    dodać przyprawy korzenne, smalec, lekko posolić i gotować
    pod przykryciem przez ½ godziny, kilkakrotnie mieszając.
  3. Parówki i frankfurterki pokroić na 3—4 cm kawałki
    (parówek koktajlowych nie trzeba kroić),
    wrzucić do kapusty, wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.
  4. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.
  5. Kapusta z kiełbaskami może być podawana z ziemniakami z wody lub z pieczywem.

Danie to można przyrządzić również z czerwonej kiszonej kapusty, wtedy należy zmniejszyć ilość wina o połowę.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x