Kapusta kiszona z grochem (stara receptura)
Kapusta kiszona z grochem
(stara receptura)
Składniki:
- Kwaśną kapustę ugotować samą podług opisu na kiszoną kapustę z kartoflami.
- Zamiast kartofli przyrządzić do niej groch w następujący sposób:
- z grochem postępuje się tak samo jak z zupą grochową,
- tylko po odcedzeniu powinien się z trochą wody i tłuszczu całkiem rozgotować,
- przetrzeć potem przez sito blaszane
- zagotować jeszcze raz, dodawszy nieco soli.
- Przyrządzając go, trzeba usmażyć cebulę w maśle i oblać tym groch.
- Jest to bardzo smaczne i pożywne zastąpienie kartofli.
Uwaga: można ugotować groch otarty z dodatkiem kartofli.
- Kiedy groch i ziemniaki są miękkie – ziemniaki wyjąć, przetrzeć groch przez sito,
do przetartego grochu dodać tyle przetartych kartofli, ile potrzeba dla właściwej konsystencji dania – “kapusta kiszona z grochem”.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]