Kapusta włoska z kiełbasą
‖ ? Czas przygotowania: 35 min. ‖ IG:225 kcal/100 g ‖
Kapusta włoska z kiełbasą
to propozycja na proste danie, doskonałe na popołudniowy posiłek, albo na gorące śniadanie to . Może stanowić również posiłek w czasie świąt Wielkanocnych. Proste dania są zawsze najbardziej popularne.
Składniki:
- 1 kg kapusty włoskiej,
- 30 dag kiełbasy serdelowej,
- 8 dag cebuli,
- 6 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki ½ dag kminku,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- kwasek cytrynowy lub,
- ocet,
Przygotowanie:
- Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, poszatkować.
- Zalać niewielką ilością wrzącej wody, przykryć pokrywą, zagotować, odkryć na chwilę, dodać kminek, po czym gotować pod przykryciem.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, tłuszcz (3 dag) rozgrzać, usmażyć na nim cebulę na jasnozłoty kolor, włożyć obraną, pokrojoną w plasterki kiełbasę, zesmażyć razem z cebulą i włożyć do kapusty.
- Kapusta włoska z kiełbasą powinna być duszona razem przez kilka minut.
Zasmażka:
- Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, podprawić kapustę, dodać do smaku sól, cukier, pieprz, ocet lub kwasek cytrynowy, zagotować.
- Wyłożyć na okrągły półmisek.
- Podawać z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]