PRZEPISYPrzystawki

Kapusta włoska z kiełbasą


‖ ? Czas przygotowania: 35 min. ‖ IG:225 kcal/100 g ‖


Kapusta włoska z kiełbasą

to propozycja na proste danie, doskonałe na popołudniowy posiłek, albo na gorące śniadanie to . Może stanowić również posiłek w czasie świąt Wielkanocnych. Proste dania są zawsze najbardziej popularne.


Składniki:

  • 1 kg kapusty włoskiej,
  • 30 dag kiełbasy serdelowej,
  • 8 dag cebuli,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki ½ dag kminku,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • kwasek cytrynowy lub,
  • ocet,

Przygotowanie:

  1. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, poszatkować.
  2. Zalać niewielką ilością wrzącej wody, przykryć pokrywą, zagotować, odkryć na chwilę, dodać kminek, po czym gotować pod przykryciem.
  3. Cebulę obrać, pokroić w krążki, tłuszcz (3 dag) rozgrzać, usmażyć na nim cebulę na jasnozłoty kolor, włożyć obraną, pokrojoną w plasterki kiełbasę, zesmażyć razem z cebulą i włożyć do kapusty.
  4. Kapusta włoska z kiełbasą powinna być duszona razem przez kilka minut.

Zasmażka:

  1. Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, podprawić kapustę, dodać do smaku sól, cukier, pieprz, ocet lub kwasek cytrynowy, zagotować.
  2. Wyłożyć na okrągły półmisek.
  3. Podawać z ziemniakami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x