Kapusta z grzybami (wigilijna)
Kapusta z grzybami.
Tradycyjna, wigilijna kapusta z dodatkiem grzybów, bez której wiele z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Przygotowanie dość proste, ale pamiętaj: – kapusta musi być kiszona, nie zakwaszona octem. Od tego zależy efekt końcowy!
? Czas przygotowania: 50 min. ‖ IG: porcja = 272 kcal ‖ porcja dla 6 osób
Składniki:
- 80 dag kapusty kiszonej,
- 3 dag grzybów suszonych,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, cukier,
- listek laurowy, ziele angielskie,
Przygotowanie:
- Opłukać grzyby, namoczyć, następnie ugotować w tej samej wodzie.
- Osączyć.
- Pokroić na kawałki.
- Kapustę zalać wywarem z grzybów i ewentualnie dolać odrobinę wody.
- Dodać sól, przyprawy.
- Gotować do miękkości.
- Rozgrzać olej.
- Podsmażyć na nim na rumiano mąkę.
- Zasmażkę razem z grzybami dodać do kapusty.
- Przez chwilę dusić razem.
- Kapusta z grzybami powinna być doprawiona do smaku solą i pieprzem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]