PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami


Składniki:

  • 2 kg karpia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ½ dag mąki,
  • 3 dag słoniny,
  • 2 dag cebuli,
  • 10 dag pieczarek,
  • 1 łyżka posiekanej natki,
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina ,
  • ¼ l bulionu z kostki,
  • biały pieprz, sól,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 5 dag masła do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć.
  2. Odkroić głowę i ogon.
  3. Podzielić na dzwonka.
  4. Każdy kawałek posolić i oprószyć mąką.
  5. Na patelni stopić masło, z jednej strony zrumienić porcje ryby.
  6. Przewrócić je na drugą stronę i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (150°C).
  7. Piec 10—15 minut.
  8. Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę.
  9. Pieczarki oczyścić, wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć.
  10. W utworzonym po pieczeniu ryby sosie podsmażyć słoninę i cebulę.
  11. Dodać posiekaną natkę i pieczarki.
  12. Zalać białym winem, dodać bulion, przez chwilę gotować.
  13. Przyprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem, karp z pieczarkami  powinien być duszony jeszcze przez 5 minut.
  14. Sos podprawić mąką, zagotować, odstawić na chwilę z ognia, na końcu dodać śmietanę.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x