Karp z pieczarkami
Karp z pieczarkami
Składniki:
- 2 kg karpia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ dag mąki,
- 3 dag słoniny,
- 2 dag cebuli,
- 10 dag pieczarek,
- 1 łyżka posiekanej natki,
- 2 łyżki białego, wytrawnego wina ,
- ¼ l bulionu z kostki,
- biały pieprz, sól,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 5 dag masła do smażenia.
Przygotowanie:
- Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć.
- Odkroić głowę i ogon.
- Podzielić na dzwonka.
- Każdy kawałek posolić i oprószyć mąką.
- Na patelni stopić masło, z jednej strony zrumienić porcje ryby.
- Przewrócić je na drugą stronę i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (150°C).
- Piec 10—15 minut.
- Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić, wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć.
- W utworzonym po pieczeniu ryby sosie podsmażyć słoninę i cebulę.
- Dodać posiekaną natkę i pieczarki.
- Zalać białym winem, dodać bulion, przez chwilę gotować.
- Przyprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem, karp z pieczarkami powinien być duszony jeszcze przez 5 minut.
- Sos podprawić mąką, zagotować, odstawić na chwilę z ognia, na końcu dodać śmietanę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]