Kasza gryczana zapiekana z mięsem lub podrobami
Kasza Gryczana Zapiekana Z Mięsem Lub Podrobami
Kaszę ugotować na sypko dodając tłuszczu. Pieczeń, może być również gulasz z obiadu, pokroić drobno…
Składniki:
- 30 dag gryczanej,
- ¼ dag pieczeni (wieprzowej, wołowej lub baraniej),
- 5 dag cebuli,
- 5 dag tłuszczu,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- sól, pieprz,
- ⅛–¼ l śmietany,
- 1 łyżka siekanej zieleniny,
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotować na sypko dodatkowo dodając 2 dag tłuszczu.
- Pieczeń, może to być na przykład również gulasz pozostały z obiadu, pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać, wpierw zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Mięso połączyć z cebulą, potem dodać kostkę przyprawy do zup rozgotowanej w kilku łyżkach wody.
- Wszystko razem zagotować, wymieszać z kaszą ugotowaną na sypko, na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Kaszę ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania (lub w płaskim rondlu), polać gęstą śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika na 10–15 minut.
- Kasza gryczana zapiekana z mięsem może być podawana na tym samym półmisku.
- Przed wydaniem posypać siekaną zieleniną.
- Osobno podać surówkę z kapusty świeżej lub kiszonej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]