Kasza jęczmienna zapiekana z grzybami
Kasza jęczmienna zapiekana z grzybami.
Kasze można przyrządzać w wielu formach, przy czym w postaci przetworzone są łatwostrawne, odżywcze i kaloryczne oraz oznaczają się raczej łagodnym smakiem. Można je łatwo łączyć z innymi produktami, jak i doprawiać przyprawami smakowymi, otrzymując potrawy o smaku słodkim lub słonym. Kasze wchodzą w skład wielu zup, różnorodnych potraw jarskich i półmięsnych oraz deserów. W kuchni staropolskiej znanych jest wiele przepisów na potrawy z kasz, jednak spożycie ich w naszym kraju wciąż jest dość niskie i często zastępowane są makaronami lub ziemniakami. tymczasem, jako produkty łatwo przyswajalne przez nasz organizm powinny znajdować jak najszersze zastosowanie zarówno w żywieniu naszych pociech, jak i ludzi w podeszłym wieku, ale też w różnego rodzaju dietach.
Przygotowanie:
- Kaszę wpierw przebrać, zagotować wodę, osolić, dodać tłuszczu, wsypać kaszę.
- Później gotować powoli na wolnym ogniu.
- Gdy płyn wsiąknie w kaszę, zamieszać, następnie wstawić do piekarnika i wypiec lub ugotować w parze
(Kasza jęczmienna sypka). - Półmisek do zapiekania posmarować tłuszczem, ułożyć na nim równomiernie połowę kaszy.
- Na kaszę dać warstwę sera utartego z solą i żółtkiem.
- Przykryć resztą kaszy, wyrównać, zalać śmietaną rozmieszaną z żółtkiem solą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie wyjąć, posypać siekaną zieleniną.
- Kasza jęczmienna zapiekana – podawać ją z surówkami z warzyw: z pomidorów, z kiszonej kapusty i inne.
Składniki:
- 30 dag kaszy gryczanej palonej,
- 1 ½ × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag sera (twarogu),
- 2 żółtka,
- sól,
- 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
- ⅛ l śmietany,
- 2 dag tłuszczu do posmarowania półmiska,