Kasza krakowska sypka z grzybami
Kasza krakowska sypka z grzybami
(zacierana)
Składniki:
- 30 – 40 dag kaszy krakowskiej,
- 1 małe jajko lub białko,
- 3 – 4 dag tłuszczu,
- 1½ × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
- 3 dag grzybów suszonych,
- sól,
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie opłukać.
- Namoczyć na kilka godzin i w tej samej wodzie ugotować, odcedzić, posiekać.
- Kaszę przebrać, wymieszać dokładnie z całym jajem lub białkiem (Kasza gryczana łamana sypka), gdy wyschnie, zmierzyć, rozbić grudki.
- Zagotować wodę zmieszaną z wywarem z grzybów.
- Do wrzącego płynu dodać sól, tłuszcz, wsypać kaszę, włożyć grzyby, zamieszać.
- Gotować powoli na brzegu płyty.
- Gdy płyn wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do średniogorącego piekarnika i wypiec.
- Najlepiej ugotować w parze (Kasza jęczmienna sypka).
- Miękką kaszę wyłożyć na półmisek.
- Kasza krakowska sypka może być podawana z masłem, sosem koperkowym, grzybowym, z kwaśnym mlekiem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]