DietyObiadPRZEPISYŚniadanie

Kasza krakowska sypka z grzybami

Ka­sza kra­kow­ska sypka z grzy­bami

(za­cie­rana)


Skład­niki:

  • 30 – 40 dag ka­szy kra­kow­skiej,
  • 1 małe jajko lub białko,
  • 3 – 4 dag tłusz­czu,
  • 1½ × tyle wody, ile wy­nosi ob­ję­tość ka­szy,
  • 3 dag grzy­bów su­szo­nych,
  • sól,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Grzyby do­kład­nie opłu­kać.
  2. Na­mo­czyć na kilka go­dzin i w tej sa­mej wo­dzie ugo­to­wać, od­ce­dzić, po­sie­kać.
  3. Ka­szę prze­brać, wy­mie­szać do­kład­nie z ca­łym ja­jem lub biał­kiem (Ka­sza gry­czana ła­mana sypka), gdy wy­schnie, zmie­rzyć, roz­bić grudki.
  4. Za­go­to­wać wodę zmie­szaną z wy­wa­rem z grzy­bów.
  5. Do wrzą­cego płynu do­dać sól, tłuszcz, wsy­pać ka­szę, wło­żyć grzyby, za­mie­szać.
  6. Go­to­wać po­woli na brzegu płyty.
  7. Gdy płyn wsiąk­nie w ka­szę, za­mie­szać, wsta­wić do śred­nio­go­rą­cego pie­kar­nika i wy­piec.
  8. Naj­le­piej ugo­to­wać w pa­rze (Ka­sza jęcz­mienna sypka).
  9. Miękką ka­szę wy­ło­żyć na pół­mi­sek.
  10. Ka­sza kra­kow­ska sypka może być po­da­wana z ma­słem, so­sem ko­per­ko­wym, grzy­bo­wym, z kwa­śnym mle­kiem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x