Kluski kładzione lane
Kluski kładzione lane
Kładzione robi się zarabiając łyżką płynne, lub półpłynne ciasto..
- Kluski kładzione robi się z ciasta bardziej gęstego niż lane.
- Jaja wbija się do wody, a później ten płyn wlewa się do przesianej posolonej mąki.
- Miesza się i wybija łyżką, aż ukażą się pęcherzyki.
- Metalową łyżkę zanurza się we wrzątku, ogrzewa, nabiera się na nią ciasto.
- Kształtuje kluskę o brzeg naczynia i wrzuca do wody.
- Nie należy formować zbyt dużych klusek.
- Dobrze wyrobione ciasto wyrasta, kluska zrobi się większa.
- W czasie gotowania kluski zamieszać raz.
- Kluski wybiera się z wody jak makaron i przelewa wodą.
Jak zrobić kluski kładzione.
Kluski kładzione – smaczne, łatwe i szybko przygotowywane.
Składniki:
- 1 jajko,
- 15 dkg mąki,
- sól,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, wsypać do miski.
- Rozmieszać jajo z mąką, dodając wodę w takiej ilości, aby ciasto dało się formować.
- Wybijać ciasto łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków.
- Maczać łyżkę we wrzącej wodzie, nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluski na wrzącą, osoloną wodę.
- Zamieszać, ugotować pod przykryciem.
- Wyjąć cedzakiem, przelać ciepłą wodą, osączyć, włożyć na talerze i zalać zupą.
- Kluski kładzione można gotować również w zupie.
Kluski lane.
Kluski lane sporządza się w następujący sposób:
- Mąkę przesiewa się i wkłada do naczynia.
- Wbija się do niej jajka, miesza, dodaje soli.
- Wyrabia się ciasto łyżką, aż do ukazania się dużej ilości pęcherzyków.
- Lane ciasto gotuje się na wodzie lub na zupie.
- Należy wlewać ciasto na wrzątek, cienkim strumieniem lub przez lejek, ciągle mieszając.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
