Kluski z ziemniaków surowych
Kluski z ziemniaków surowych.
Wyraziste w smaku, polane wytopionymi ze słoninki skwareczkami, przypominają smaki dzieciństwa. Dodatek kiszonej kapusty podnosi wydatnie smak tej potrawy. Prosta i łatwa. choć trzeba więcej czasu, niż na ugotowanie gotowych klusek, ale warto.
Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków,
- 5 ÷ 10 dag mąki do podsypania,
- sól,
- 1 jajko,
- 5 dag słoniny do polania,
- 5 dag cebuli.
Przygotowanie:
- Wyszorować ziemniaki szczoteczką pod bieżącą wodą.
- Połowę ziemniaków ugotować w łupinach, obrać, przepuścić przez maszynkę, ostudzić.
- Resztę ziemniaków cienko obrać, zetrzeć na drobnej tarce, lekko wycisnąć przez płócienny woreczek.
- Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następne zlać z wierzchu płyn,
a pozostałą mąkę ziemniaczaną dodać do wyciśniętych ziemniaków,
połączyć z gotowanymi ziemniakami, wbić jajo, osolić, zagnieść ciasto. - Formować w mące kluski z ziemniaków wielkości orzecha włoskiego, w każdej gałce znaczyć zagłębienie dużym palcem.
- Gotować partiami w osolonej wodzie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
