Kompot z agrestu
Kompot z agrestu to bardzo dobry dodatek do naszego obiadu.
Składniki:
- 3 kg agrestu,
- 60-70 dag cukru,
- 1 ½ l wody.
Przygotowanie:
- Dojrzały, ale twardy agrest przerabiać, usuwając owoce z plamkami, wypłukać, oczyścić z szypułek, nakłuć ewentualnie szpilką.
- Wsypać do słoja i zalać gorącym syropem z wody i cukru na wysokość 2 cm od brzegów słoików.
- Doprowadzić do wrzenia, odstawić z ognia i przetrzymać słoiki przez 15—20 minut.
Agrest nadaje się szczególnie jako dodatek do kompotów mieszanych. Wyszukaj inne kompoty z dodatkiem agrestu. Dodaje on smaku innym owocom, dlatego nadaje się szczególnie do przygotowania kompotów mieszanych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
