Kompot z suszu owocowego
Kompot z suszu owocowego, czyli
Tradycyjny kompot gotowany także do kolacji wigilijnej. W niektórych regionach podajemy go łącznie z makaronem.
Składniki:
- 15 dag suszonych śliwek,
- 15 dag suszonych jabłek,
- 15 dag suszonych gruszek,
- 2 dag rodzynek,
- 1 cytryna,
- 1½ l wody,
- 15 dag cukru,
Przygotowanie:
- Umyć owoce suszone, namoczyć każde oddzielnie w ½ l wody, następnie gdy dostatecznie nasiąkną ugotować w tej wodzie, w której się moczyły.
- Po ugotowaniu owoce połączyć, uzupełnić ilość wody do 1½ l, osłodzić do smaku.
- Na końcu dodać obraną ze skórki i bardzo drobno pokrojoną cytrynę.
- Unikać wkładania pestek z cytryny do kompotu.
- W niektórych regionach kraju kompot z suszu owocowego jest podawany jako zupa z makaronem, również jako potrawa wigilijna.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]