PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Kompot z suszu owocowego

Kompot z suszu owocowego, czyli

Tradycyjny kompot gotowany także do kolacji wigilijnej. W niektórych regionach podajemy go łącznie z makaronem.


Składniki:

  • 15 dag suszonych śliwek,
  • 15­ dag suszonych jabłek,
  • 15 dag suszonych gruszek,
  • 2 dag rodzynek,
  • 1 cytryna,
  • 1½ l wody,
  • 15 dag cukru,

Przygotowanie:

  1. Umyć owoce suszone, namoczyć każde oddzielnie w ½ l wody, następnie gdy dostatecznie nasiąkną ugotować w tej wodzie, w której się moczyły.
  2. Po ugotowaniu owoce połączyć, uzupełnić ilość wody do 1½ l, osłodzić do smaku.
  3. Na końcu dodać obraną ze skórki i bardzo drobno pokrojoną cytrynę.
  4. Unikać wkładania pestek z cytryny do kompotu.
  5. W niektórych regionach kraju kompot z suszu owocowego jest podawany jako zupa z makaronem, również jako potrawa wigilijna.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x