Konfitury z malin
Konfitury z malin
Składniki:
- 1 kg owoców,
- 1 ¼ kg cukru,
- 1 szklanka wody albo soku wyciśniętego z owoców.
Przygotowanie:
- Wybrać owoce kształtne, nie pogniecione, ostrożnie wypłukać i osączyć.
- Ugotować syrop.
- Owoce wsypać do naczynia porcelanowego czy szklanego lub emaliowanej miski, zalać wrzącym syropem i odstawić do ostudzenia na kilka – kilkanaście godzin.
- Następnie zlać ostrożnie syrop, zagotować, zszumować i ponownie zalać nim owoce.
- Zabieg ten powtarzać kilkakrotnie aż do momentu, gdy konfitury nabiorą charakterystycznego wyglądu, to znaczy owoce będą zawieszone w klarownym syropie.
- Gorące przełożyć do gorących słoików i zamknąć.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
