Korniszony
Korniszony
- Zdrowe korniszony starannie wymyć, osączyć, nakłuć widelcem albo patyczkiem.
- Ułożyć w naczyniu i zalać solanką, biorąc na 1 litr zimnej wody 10 dkg białej soli (nie jodowanej).
- Ogórki obciążyć talerzykiem, aby nie wypłynęły i pozostawić na 24 godziny, po czym solankę zlać.
- Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na 24 godziny, obciążyć talerzykiem, aby nie wypłynęły.
(ocet 2% można otrzymać przez zmieszanie octu 10% w stosunku 1:4
to jest na 1 szklankę octu wziąć 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody). - Następnego dnia zlać ocet z korniszonów, dodać do niego świeżego octu i zagotować.
- Zalać korniszony przestudzonym octem i pozostawić na 24 godziny.
- Wyjąć ogórki i ułożyć w czystych słojach, w których mają być przechowywane.
- Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami.
(ocet 5% można otrzymać przez zmieszanie octu 10% z wodą w stosunku 1:1,
to znaczy na 1 szklankę octu 10% dodać 1 szklankę zimnej przegotowanej wody). - Dodaje się tu następujące przyprawy:
- pieprz czarny,
- ziele angielskie, liście bobkowe,
- nasiona kopru w ilości ½ dkg na 1 litr 5% octu;
- 5 dkg cukru.
- Zalać gotowe ostudzonym octem.
- Korniszony można zakleić celofanem, lub obwiązać pergaminem.
Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]