Kotlety cielęce po włosku
Kotlety cielęce po włosku
Składniki:
- 80 dag cielęciny z kością (górka),
- 30 dag makaronu fabrycznego (rurki, kolanka),
- 5 dag tłuszczu do smażenia,
- 2 dag tłuszczu do makaronu,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
sos pomidorowy:
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag mąki,
- 6 dag koncentratu pomidorowego,
wywar:
- sól, cukier,
- kwasek cytrynowy,
- ⅛ l śmietany,
panierowanie:
- 10 dag sera tylżyckiego, edamskiego, trapistów,
- 2 – 3 łyżki mleka,
- 1 jajo,
- sól,
- 6 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
-
- Mięso opłukać, osączyć, wpierw odrąbać od kości z kręgosłupa z ościstymi wyrostkami, obrać z powięzi i podzielić wzdłuż żeber na kotlety, krojąc mięso co 2 – 3 żebra.
- Przy każdym kotlecie zostawić po jednej kostce żebrowej, z której też oskrobać błonki i resztki mięsa na długości około 2 – 3 cm od końca.
- Kotlety pobić zatem niezbyt silnie tłuczkiem (zwilżonym w wodzie) na płaty o grubości około 1 cm.
- Kotlety na obwodzie ponacinać w kilku miejscach, aby w czasie smażenia nie kurczyły się, a po usmażeniu były równe.
- Przy pomocy tłuczka i noża nadać więc kotletom kształt owalny, wyrównać brzegi i powierzchnię.
- Przygotować panierowanie:
- Ser zetrzeć na dość gęstą, ale płynną masę.
- Przygotowane kotlety osolić,
- Następnie zanurzyć w masie serowej, osączyć, otaczać w tartej bułce.
- Kotlety na powierzchni i bokach wyrównać nożem.
- Panierowane kotlety smażyć zaraz na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
- Dosmażyć na brzegu płyty lub włożyć do piekarnika.
- Ugotować makaron, odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 dag tłuszczu.
- Przyrządzić sos:
- tłuszcz stopić, dodać mąkę i zasmażyć,
- rozprowadzić ¼ l zimnego wywaru z gotowania zupy, zagotować,
- dodać rozrzedzoną wywarem konserwę pomidorową (koncentrat pomidorowy),
- osolić, ocukrzyć, dodać do smaku sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
- połączyć ze śmietaną.
- Ugotowany makaron ułożyć na okrągłym półmisku, na nim ułożyć kotlety cielęce po włosku, oblać gęstym sosem pomidorowym.
Z wierzchu na koniec posypać zieloną, siekaną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]