Krajanka orzechowa
Krajanka orzechowa
ciasto półkruche:
- 15 dag mąki,
- 7 dag tłuszczu,
- 5 dag cukru-pudru,
- 1 jajo,
- wanilia,
- 13/ paczki proszku spulchniającego,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 dag masła do formy,
- 15 dag marmolady morelowej,
ciasto biszkoptowe orzechowe:
- 10 dag mąki,
- 10 dag orzechów włoskich,
- 20 dag cukru-pudru,
- 20 dag jaj (4 sztuki),
- 4 łyżki wrzącej wody,
- 1 łyżka octu (6%),
masa czekoladowa:
- 12 dag masła,
- 1 żółtko,
- 5 dag cukru-pudru,
- wanilia,
- 5 dag czekolady,
- kieliszek mocnej kawy,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać.
- Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia migdałów.
- Przyrządzić ciasto biszkoptowe parzone: żółtka oddzielić od białek, włożyć do miski kamiennej lub kociołka, dodać cukier, utrzeć.
- Naczynie z masą wstawić na parę i ubijać trzepaczką w kształcie rózgi.
- Gdy masa zgęstnieje, dodawać cienkim strumieniem, stale ubijając, wrzącą wodę zakwaszoną octem.
- Zdjąć z płyty, ubijać na stole do całkowitego ostudzenia.
- Z białek ubić pianę, na zimną masę wyłożyć warstwami na przemian mąkę zmieszaną z orzechami i pianę, lekko wymieszać, włożyć do formy pokrytej natłuszczonym papierem do pieczenia i upiec. Wyjąć, odjąć papier, ostudzić.
- Przyrządzić ciasto półkruche (Placek półkruchy z marmoladą).
- Upiec placek tej samej wielkości co i placek biszkoptowy. Przyrządzić masę (Masa czekoladowa I).
- Zimny placek kruchy posmarować cienko marmoladą morelową, następnie pokryć masą czekoladową, przykryć plackiem biszkoptowym, lekko przycisnąć deseczką.
- Gdy krajanka orzechowa zastygnie, kroić w skośne kawałki.
- Można przełożyć tylko marmoladą morelową lub dać masę kawową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]