Królik po francusku
Królik Po Francusku
Składniki:
- przodek z podrobami i łopatkami,
- 15 dag boczku wędzonego,
- 15 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- kilka ziaren pieprzu,
- 1 liść bobkowy,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- sól,
- 2 łyżeczki siekanej, zielonej pietruszki,
- 2 kieliszki czerwonego wina,

Przygotowanie:
- Przodek sprawionego królika i łopatki dokładnie obrane z powięzi opłukać i porąbać na niewielkie kawałki.
- Podroby: Płuca, serce i obraną z błony wątrobę starannie opłukać i pokroić na małe kawałki.
- Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu lub na dużej patelni i zrumienić na nim porąbane mięso i pokrojone podroby.
- Boczek wędzony pokroić na niewielkie, dość grube plastry, cebulę w grubą kostkę dodać do zrumienionego mięsa i powoli dusić pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody.
- Gdy mięso jest miękkie, dodać sól, zgniecione ziarna pieprzu, liść bobkowy oraz paprykę, wlać wino, oprószyć mąką i po zagotowaniu dusić jeszcze przez kilka minut.
- Sos podprawić mąką(powinien być średniej gęstości), osolić do smaku.
- Podawać w tym samym rondlu, albo na okrągłym półmisku z ryżem, kaszką krakowską, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami, posypując siekaną zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
