Kruche ciastka z masą czekoladową lub kawową
Kruche Ciastka Z Masą Czekoladową Lub Kawową
ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 15 dag masła,
- 5 dag margaryny,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 surowe żółtka,
masa czekoladowa:
- 2 jaja,
- wanilia,
- 15 dag masła,
- 15 dag cukru,
- 1 łyżeczka spirytusu lub wódki,
- 3 dag cukru pudru,
- wanilia,
- 3 dag kakao,
- 6 łyżek mleka,
Przygotowanie:
- Sporządzić kruche ciasto, dodając zamiast żółtek gotowanych, żółtka surowe, ostudzić.
- Przyrządzić masę czekoladową (Masa czekoladowa III).
- Ciasto wywałkować na grubość ½ cm.
- Okrągłą foremką wykrawać krążki o średnicy 7 cm, układać na blaszce.
- Włożyć do gorącego piekarnika, piec na złoty kolor 8 – 10 minut.
- Gorące zdejmować z blach szerokim nożem, układać na deseczce lub stolnicy, ostudzić.
- Z podwójnie złożonego pergaminu zwinąć szpiczasty woreczek, włożyć do środka zimną masę.
- Koniec woreczka przyciąć nożyczkami (albo użyć gotowego woreczka do dekorowania ciast), wyciskać na obwodzie każdego krążka wałeczek z masy.
- Środki pozostawić niezapełnione.
- Przykryć drugim krążkiem, przycisnąć lekko palcami do masy, która powinna być na zewnątrz częściowo widoczna.
- Napełnione masą ciastka ułożyć w 2 – 3 rzędy, oprószyć z wierzchu przesianym cukrem pudrem.
- Na samym środku wierzchniego krążka można wycisnąć z masy rodzaj małego listka.
- W ten sposób kruche ciastka z masą napełnia się masą kawową, którą można przyrządzić według przepisu „Masa kawowa I”.
- Wyciskając masę dookoła krążka można do środka dać ½ łyżeczki dżemu lub kwaskowej marmolady.
- Zamiast masą czekoladową można krążki przełożyć marmoladą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]