Kruche rogaliki
Kruche rogaliki
Składniki:
- 20 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag migdałów,
- 6 dag cukru pudru do posypania,
- ½ laski wanilii,
Przygotowanie:
- Migdały sparzyć, obrać z łupin,
- Przepuścić przez maszynkę do migdałów.
- Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać razem, połączyć z migdałami, szybko zagnieść, ostudzić.
- Uformować wałek o średnicy 1 ½ cm, pokroić na kawałki o długości 6 cm.
Kształtować wałeczki podobne do rogalików, w środku grubsze, na końcu cieńsze. - Układać na blasze, piec w gorącym piekarniku przez 8 – 10 minut.
- Gorące kruche rogaliki zdejmować ostrożnie szerokim nożem, gdyż łatwo się kruszą, układać na stolnicy i natychmiast oprószyć grubą warstwą cukru pudru, zmieszanego z wanilią.
- Najlepiej oprószyć przez małe sitko (do herbaty).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]