Kulebiak z ryżem i grzybami
Kulebiak z ryżem i grzybami z ciasta krucho-drożdżowego
Składniki:
Ciasto
- ¼ kg mąki,
- 2 żółtka,
- 1 jajo,
- sól,
- 2 dag drożdży,
- ½ dag drożdży,
- 3—4 łyżki śmietany,
- 7 dag masła lub margaryny,
- 2 dag tłuszczu do posmarowania formy.
Nadzienie
- 20 dag ryżu,
- 2 dag tłuszczu,
- 3 dag grzybów suszonych,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- 2 jaja (ugotowane na twardo),
- sól, pieprz,
- ½ jaja do posmarowania.
Przygotowanie:
- Grzyby umyć, ugotować, odcedzić, posiekać.
- Ryż dokładnie opłukać, zalać wodą zmieszaną z wywarem z gotowanych grzybów.
- Dać 2 razy tyle płynu, ile wynosi objętość ryżu, osolić, włożyć tłuszcz, ugotować.
- Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na zloty kolor.
- Jaja obrać, pokroić na małe części.
- Ugotowany ryż połączyć z posiekanymi grzybami, jajami, cebulą, dodać sól i pieprz.
- Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
- Rozmieszać drożdże z cukrem, pozostawić na 2—3 minuty.
- Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, razem posiekać, dodać całe jajo, 2 żółtka, szczyptę soli, rozczyn z drożdży i śmietanę.
- Ciągle siekać dużym nożem, aż cała masa się połączy.
- Wyrobić szybko ciasto, rozwałkować w prostokąt o długości odpowiedniej do formy, na grubość 1 cm.
- Nałożyć nadzienie.
- Pozostawić w ciepłym miejscu aby podrosło.
- Gdy ciasto powiększy swą objętość dwukrotnie, posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
- Piec około 1 godziny.
- Upieczony, lekko zrumieniony kulebiak wyłożyć na podłużny półmisek.
- Pokroić na porcje.
Podawać na gorąco z topionym masłem jako przekąskę lub z sosem pomidorowym, grzybowym jako II danie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]