Ciasto potrawyDania główneObiadŚwiąteczne i karnawałowe

Łazanki z makiem zapiekane

Łazanki z makiem zapiekane.


Składniki:

  • 3 dag masła do smarowania rondla,
  • 2 dag tartej bułki,
  • 3 dag cukru pudru,

ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • 4 dag masła,

nadzienie:

  • 25 dag maku,
  • cukier.
  • miód do smaku,
  • 5 dag orzechów,
  • 5 dag rodzynków,
  • sól,
  • 2 dag skórki pomarańczowej,

Przygotowanie:

  1. Wpierw przyrządzić mak według przepisu na kluski z makiem.
  2. Następnie przyrządzić łazanki według przepisu na potrawy z ciasta.
  3. Potem łazanki ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć. Na koniec wymieszać z masłem.
  4. Rondel posmarować masłem, posypać tartą bułką, układać warstwami łazanki i mak, przykryć łazankami, wstawić do piekarnika na 30 minut.
  5. Po zapieczeniu łazanki z makiem wyłożyć na okrągły półmisek, z wierzchu posypać cukrem pudrem.
  6. Osobno można podać też sos waniliowy. Podając deser przyrządzić w mniejszej ilości.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x