Łazanki z makiem zapiekane
Łazanki z makiem zapiekane.
Składniki:
- 3 dag masła do smarowania rondla,
- 2 dag tartej bułki,
- 3 dag cukru pudru,
ciasto:
- 30 dag mąki,
- 3 jajka,
- sól,
- 4 dag masła,
nadzienie:
- 25 dag maku,
- cukier.
- miód do smaku,
- 5 dag orzechów,
- 5 dag rodzynków,
- sól,
- 2 dag skórki pomarańczowej,
Przygotowanie:
- Wpierw przyrządzić mak według przepisu na kluski z makiem.
- Następnie przyrządzić łazanki według przepisu na potrawy z ciasta.
- Potem łazanki ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć. Na koniec wymieszać z masłem.
- Rondel posmarować masłem, posypać tartą bułką, układać warstwami łazanki i mak, przykryć łazankami, wstawić do piekarnika na 30 minut.
- Po zapieczeniu łazanki z makiem wyłożyć na okrągły półmisek, z wierzchu posypać cukrem pudrem.
- Osobno można podać też sos waniliowy. Podając deser przyrządzić w mniejszej ilości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]