Makaron zapiekany z jabłkami
Makaron zapiekany z jabłkami
Składniki:
- 4 dag masła do polania,
- 2 dag masła do posmarowania,
- 2 dag tartej bułki,
ciasto:
- 25 – 30 dag mąki,
- 3 jaja,
nadzienie:
- 70 dag jabłek,
- 10 dag cukru,
- 3 jaj,
- cynamon,
- 6 dag cukru pudru,
Przygotowanie:
- Przyrządzić makaron, lub kupić fabryczny.
- Najpierw ugotować, odcedzić, wymieszać z masłem.
- Rondel posmarować masłem, później posypać tartą bułką.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać makaron, pianę i wymieszać.
- Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, lekko ocukrzyć (3 dag), wymieszać z cynamonem.
- Na dno rondla dać makaron, następnie jabłka, przykryć makaron.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
- Gdy brzegi makaronu się zrumienią, okrążyć nożem, wyłożyć na okrągły półmisek, z wierzchu posypać cukrem pudrem (3 dag).
- Osobno można podać smażony sok owocowy lub konfiturę.
- Podając makaron zapiekany z jabłkami na deser, przyrządzić go w mniejszej ilości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]