PRZEPISYPrzystawki

Małże smażone z jarzynami

Małże smażone z jarzynami


przepis na 4 porcje

Składniki:

  • 45—50 dag małży,
  • 60 ml soku cytrynowego,
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w cienkie plasterki,
  • 3 ząbki czosnku posiekanego drobno,
  • ⅓ szklanki masła lub margaryny,
  • 25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • ¾ łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ szklanki cebuli dymki pokrojonej w ukośne plastry,
  • 10 dag strączków zielonego groszku (15—20 dag mrożonych),
  • 2 łyżki wytrawnego sherry,
  • ugotowany, gorący ryż w ilości jak na 4 osoby,

Przygotowanie:

  1. Ułożyć małże w płytkim, żaroodpornym naczyniu i marynować przez około ½ godziny w soku cytrynowym, od czasu do czasu mieszając.
  2. Rozgrzać w rondlu na dużym ogniu masło lub margarynę.
  3. Smażyć marchewkę i czosnek przez trzy minuty ciągle mieszając, aż lekko zmięknie.
  4. Dodać pieczarki, dosypać tymianek, smażyć mieszając przez około pięć minut.
  5. Do małży w soku cytrynowym dodać mąkę i sól, wymieszać, dodać do jarzyn.
  6. Smażyć, mieszając przez około 4 minuty, aż małże zrobią się nieprzejrzyste.
  7. Dodać cebulę, strąki groszku i sherry.
  8. Zdjąć z ognia.
  9. Małże smażone podawać natychmiast z ryżem.

Pozostałości z potrawy można zamrozić.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x