Małże smażone z jarzynami
Małże smażone z jarzynami
przepis na 4 porcje
Składniki:
- 45—50 dag małży,
- 60 ml soku cytrynowego,
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w cienkie plasterki,
- 3 ząbki czosnku posiekanego drobno,
- ⅓ szklanki masła lub margaryny,
- 25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki,
- ¾ łyżeczki tymianku,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ szklanki cebuli dymki pokrojonej w ukośne plastry,
- 10 dag strączków zielonego groszku (15—20 dag mrożonych),
- 2 łyżki wytrawnego sherry,
- ugotowany, gorący ryż w ilości jak na 4 osoby,
Przygotowanie:
- Ułożyć małże w płytkim, żaroodpornym naczyniu i marynować przez około ½ godziny w soku cytrynowym, od czasu do czasu mieszając.
- Rozgrzać w rondlu na dużym ogniu masło lub margarynę.
- Smażyć marchewkę i czosnek przez trzy minuty ciągle mieszając, aż lekko zmięknie.
- Dodać pieczarki, dosypać tymianek, smażyć mieszając przez około pięć minut.
- Do małży w soku cytrynowym dodać mąkę i sól, wymieszać, dodać do jarzyn.
- Smażyć, mieszając przez około 4 minuty, aż małże zrobią się nieprzejrzyste.
- Dodać cebulę, strąki groszku i sherry.
- Zdjąć z ognia.
- Małże smażone podawać natychmiast z ryżem.
Pozostałości z potrawy można zamrozić.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]