PRZEPISYPrzystawki

Marchew oprószana

«Marchew oprószana»

jest jednym z dodatków do mięs. Jako dodatek jest doskonała, można ją też podać do omletu, albo z grzankami, jako samodzielną przekąskę.


Du­sze­nie wa­rzyw po­le­ga na go­to­wa­niu ich w ma­łej ilo­ści wody i we wła­snym soku z do­dat­kiem tłusz­czu, soli i cu­kru. Oczysz­czo­ne i opłu­ka­ne wa­rzy­wa za­le­wa się małą ilo­ścią wrzą­cej wody, do­da­je tłuszcz, sól, cu­kier i szyb­ko za­go­to­wu­je, a na­stęp­nie go­tu­je pod przy­kry­ciem na mniej­szym ogniu.

Uby­wa­ją­cy płyn na­le­ży na­le­ży uzu­peł­niać wodą (do­da­jąc po 3 – 4 łyż­ki) i do­pro­wa­dzić wa­rzy­wa do wy­ma­ga­nej mięk­ko­ści. Mała ilość wody oraz sól i cu­kier w znacz­nym stop­niu za­po­bie­ga­ją prze­ni­ka­niu skład­ni­ków do pły­nu. Cien­ka war­stwa tłusz­czu po­kry­wa­ją­ca wa­rzy­wa

chro­ni je od do­stę­pu po­wie­trza i znisz­cze­nia wi­ta­min
0
Czy dodatek tłuszczu do potrawy wpływa na zawartość w niej witamin?x

Wy­wa­ru z du­sze­nia wa­rzyw nie na­le­ży od­ce­dzać, gdyż sta­no­wi on po za­gęsz­cze­niu sos, a cen­ne skład­ni­ki w nim za­war­te zo­sta­ją ra­zem z ja­rzy­ną spo­ży­te. Po­dob­nie przy­rzą­dza się po­tra­wy z du­szo­nych ja­rzyn jak mar­chew, ka­la­re­pa, ka­pu­sta, pory, po­mi­do­ry, dy­nia, grzy­by itp.



Składniki:

  • 60 dag marchwi,
  • 3 dag tłuszczu,
  • sól, cukier,
  • 1 dag mąki,
  • 1­ łyżka koperku,
  • 1 łyżka zielonej pietruszki (siekanej),

[/ mks_one_third]

Przygotowanie:

  1. Marchew wpierw wyszorować szczoteczką, opłukać, oskrobać, zetrzeć na tarce do warzywo dużych otworach.
  2. Zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodatkowo dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dag), ugotować pod przykryciem.
  3. Tymczasem odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować.
  4. Połączyć też z resztą tłuszczu, wyłożyć na półmisek, posypać siekaną zieleniną.
  5. Marchew oprószana może być podana na koniec jako dodatek do mięsa lub omletu albo z grzankami (Marchew z groszkiem i grzankami).

[/ mks_two_thirds]
[/ mks_col]


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x