Marchew oprószana
«Marchew oprószana»
jest jednym z dodatków do mięs. Jako dodatek jest doskonała, można ją też podać do omletu, albo z grzankami, jako samodzielną przekąskę.
Duszenie warzyw polega na gotowaniu ich w małej ilości wody i we własnym soku z dodatkiem tłuszczu, soli i cukru. Oczyszczone i opłukane warzywa zalewa się małą ilością wrzącej wody, dodaje tłuszcz, sól, cukier i szybko zagotowuje, a następnie gotuje pod przykryciem na mniejszym ogniu.
Ubywający płyn należy należy uzupełniać wodą (dodając po 3 – 4 łyżki) i doprowadzić warzywa do wymaganej miękkości. Mała ilość wody oraz sól i cukier w znacznym stopniu zapobiegają przenikaniu składników do płynu. Cienka warstwa tłuszczu pokrywająca warzywa
Wywaru z duszenia warzyw nie należy odcedzać, gdyż stanowi on po zagęszczeniu sos, a cenne składniki w nim zawarte zostają razem z jarzyną spożyte. Podobnie przyrządza się potrawy z duszonych jarzyn jak marchew, kalarepa, kapusta, pory, pomidory, dynia, grzyby itp.
Składniki:
- 60 dag marchwi,
- 3 dag tłuszczu,
- sól, cukier,
- 1 dag mąki,
- 1 łyżka koperku,
- 1 łyżka zielonej pietruszki (siekanej),
[/ mks_one_third]
Przygotowanie:
- Marchew wpierw wyszorować szczoteczką, opłukać, oskrobać, zetrzeć na tarce do warzywo dużych otworach.
- Zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodatkowo dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dag), ugotować pod przykryciem.
- Tymczasem odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować.
- Połączyć też z resztą tłuszczu, wyłożyć na półmisek, posypać siekaną zieleniną.
- Marchew oprószana może być podana na koniec jako dodatek do mięsa lub omletu albo z grzankami (Marchew z groszkiem i grzankami).
[/ mks_two_thirds]
[/ mks_col]