Mazurek czekoladowy surowy
Mazurek czekoladowy surowy
Mazurki przyrządza się z reguły tylko raz w roku. Tradycyjnie umieszczone są w spisie potraw wielkanocnych. Mazurki są przysmakiem wybitnie polskim, zdobiły nasze stoły od wieków. W czasach naszych prababek były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj mazurki, chociaż pracochłonne i raczej kosztowne, manifestują przywiązanie do pewnej tradycji i nasze ciepłe uczucia w stronę naszych domowników. Jedną z cech mazurków jest ich prostokątny kształt i grubość 1 – 3 cm. Dekoruje się je zarówno różnymi bakaliami, jak obsuszone owoce z konfitury, kolorowymi lukrami czy masami. Wykorzystuje się też dekoracje z odpowiednio uformowanego ciasta, skórki pomarańczowej, anżeliki itp. Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków taka masa faktycznie będzie wspaniałym dodatkiem. Prosta do wykonania, niemniej dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym. Mazurki – pokrajane na małe prostokątne kawałki podaje się na zakończenie uroczystego śniadania świątecznego. Także na podwieczorek odwiedzających nas w tym czasie gości. To znakomite ciasto do kawy czy herbaty. Ich smak harmonizuje świetnie z winem deserowym, koniakiem, czy likierem.
Składniki:
- 1 wafel,
- 25 dag kwaskowatego dżemu,
masa czekoladowa:
- 10 dag czekolady,
- 1 kieliszek spirytusu,
- 20 dag masła,
- 2 żółtka,
- 20 dag cukru-pudru,
- 10 dag orzechów włoskich,
masa orzechowa oszczędna:
- 10 dag orzechów włoskich,
- 5 dag kaszki manny,
- ¼ l mleka,
- 15 dag cukru,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Przyrządzić masę czekoladową:
- wpierw masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno żółtka,
- cukier,
- rozgrzaną czekoladę,
- zmielone orzechy,
- kieliszek spirytusu.
- Przyrządzić masę orzechową zgodnie z przepisem “masa orzechowa oszczędna“.
- Na waflu rozsmarować masę orzechową, pokryć ją warstwą kwaskowatego dżemu.
- Na koniec mazurek czekoladowy przykryj masą czekoladową.
- Należy ją starannie i równo rozłożyć, wyrównując boki, przybrać skórką pomarańczową i orzechami.