Modra kapusta z goździkami
Modra kapusta z goździkami.
Składniki:
- 1 l słoik kapusta czerwona w occie,
- 5 dag wędzona słonina,
- konfitura z surowych czarnych porzeczek,
- 1 cebula mała,
- 1 łyżeczka cukier,
- 1 – 3 szt. goździki,
- sól, pieprz czarny świeżo mielony,
- 1 listek laurowy,
- 2 ziarna ziele anielskie,
Przygotowanie:
- Kapustę z zalewą przełożyć do emaliowanego garnka, dodając goździki, listek laurowy, gotować tak długo, aż odparuje z niej prawie cała woda.
- Pokroić cebulkę w bardzo drobną kostkę.
- Podobnie postąpić ze słoniną.
- Słoninę należy ponadto usmażyć, uzyskując niezbyt mocno zrumienione skwarki.
- Następnie, kiedy modra kapusta z goździkami będzie już prawie sucha należy do niej dodać cebulkę, wytopione skwarki wraz z tłuszczem.
- Wreszcie dodajemy do niej konfiturę z czarnych porzeczek.
- Na koniec odstawiamy garnek na brzeg pieca.
- Ciągle mieszając kapustę przyprawić ją do smaku solą, cukrem i pieprzem.
- Odparować ją jeszcze przez chwilę.
- Podawać ją na ciepło.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
