Suflet z marmolady
«Suflet z marmolady» –
Ciasto podawane raczej na gorąco, powstałe z ubitej, zaparzonej piany z białek – uważane jest ogólnie jako trudne do zrobienia. Ale niesłusznie. Przy zachowaniu pewnej staranności, jest deserem dość szybkim, a i owszem, smacznym. Jest również wrażliwe na zmiany temperatury podczas pieczenia. Trzeba ich oczywiście unikać.
Składniki:
- 10 dag marmolady,
- 20 dag cukru,
- ⅛ l wody,
- 1 łyżeczka octu,
- 4 białka,
- masło do posmarowania półmiska,
Przygotowanie:
- Przygotować najpierw syrop z wody, cukru i cukru “do nitki”.
- Ubić pianę z białka, zaparzyć ją, (Piana zaparzana – masy do ciast).
- Marmoladę ogrzać, odparować z niej płyn, wymieszać z pianą, jednocześnie ubijając.
- Ogniotrwały półmisek wysmarować masłem, wyłożyć suflet, posypać powierzchnię cukrem krystalicznym.
- Wstawić do piekarnika na 20 minut.
- Gdy się zrumieni, podać na tym półmisku, na którym się zapiekał.
- Suflet z marmolady podawać z sosem waniliowym, śmietanką lub syropem owocowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]