Ciasto potrawyDesery i napoje

Suflet z marmolady

«Suflet z marmolady» –

Ciasto podawane raczej na gorąco, powstałe z ubitej, zaparzonej piany z białek –  uważane jest ogólnie jako trudne do zrobienia. Ale niesłusznie. Przy zachowaniu pewnej staranności, jest deserem dość szybkim, a i owszem, smacznym. Jest również wrażliwe na zmiany temperatury podczas pieczenia. Trzeba ich oczywiście unikać.


Składniki:

  • 10 dag marmolady,
  • 20 dag cukru,
  • ⅛ l wody,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 4 białka,
  • masło do posmarowania półmiska,

Przygotowanie:

  1. Przygotować najpierw syrop z wody, cukru i cukru “do nitki”.
  2. Ubić pianę z białka, zaparzyć ją, (Piana zaparzana – masy do ciast).
  3. Marmoladę ogrzać, odparować z niej płyn, wymieszać z pianą, jednocześnie ubijając.
  4. Ogniotrwały półmisek wysmarować masłem, wyłożyć suflet, posypać powierzchnię cukrem krystalicznym.
  5. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
  6. Gdy się zrumieni, podać na tym półmisku, na którym się zapiekał.
  7. Suflet z marmolady podawać z sosem waniliowym, śmietanką lub syropem owocowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x