Móżdżek cielęcy z jajami
Móżdżek cielęcy z jajami,
coraz rzadziej w istocie jadana potrawa. A szkoda, bo jest bardzo smaczna, pożywna i nie powinniśmy jej odstawiać do lamusa. Można zrobić do mózgu jajecznicę, jaja sadzone, czy też omlet.
Składniki:
- 1 mózg cielęcy,
- 2 jaja,
- ½ szklanki śmietany,
- ½ cebuli,
- 5 dkg masła,
- sól, pieprz do smaku,
- zielona pietruszka,
Przygotowanie:
- Mózg oczyścić, usunąć błonki, wpierw cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać mózg, sól, pieprz i pietruszkę, usmażyć mieszając.
- Do gorącego mózgu wlać śmietanę, wbić jaja, podsmażyć mieszając, aby się jaja ścięły i podawać od razu.
- Móżdżek cielęcy z jajami można podawać z jajami sadzonymi, w omlecie, w naleśnikach, pasztecikach i na grzankach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]