Musy
Musy. Zamiast piany z białek można dodawać do musów bitą śmietanę.
Musy Sporządza Się Następująco:
- Owoce upiec, lub ugotować z małą ilością wody, przetrzeć.
- Gdy sporządzamy musy ze świeżych owoców, owoce po opłukaniu i odsączeniu pognieść na miazgę,
przecier lub miazgę połączyć z spęczniałą żelatyną i ubić do gęstości gęstej śmietany. - Z białek należy ubić sztywną pianę, dodając pod koniec cukier,
połączyć ją z gęstniejącą masą owocową, lekko wymieszać. - Gęstniejący mus wyłożyć na salaterkę, albo do kompotierek
i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Mus podajemy z biszkoptami, waflami, kruchymi ciasteczkami. Podobnie przyrządzamy kremy i galaretki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]