Naleśniki z jajami na twardo
Naleśniki z jajami na twardo
podawać polane na przykład ketchupem lub sosem pomidorowym oraz surówkami. Usmażony naleśnik powinien zaś być lekko zrumieniony, nie przypalony.
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 20 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 2 jaja,
- 2—3 dag słoniny,
- sól do smaku,
Nadzienie:
- 4 jaja ugotowane na twardo,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 150 ml mleka,
- 8 dag żółtego sera,
- 8 dag cebuli,
- tłuszcz do smażenie cebuli,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
Przygotowanie:
- Jaja umyć, wybić do miksera, wlać mleko i wodę, następnie posolić, włączyć mikser na 30—40 sekund.
- Inny sposób – to wpierw wlać do naczynia mleko z wodą, wbić jaja, posolić i dokładnie roztrzepać trzepaczką, aż wszystkie grudki mąki będą rozbite, a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrza.
- Ciasto rozrzedzić wodą do takiej gęstości, aby dało się rozlewać na patelni cienką warstwą.
- Patelnię rozgrzać, najpierw posmarować słoniną, wlewać cienką warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni.
- Następnie smażyć, lekko rumieniąc.
- Usmażone naleśniki układać wreszcie na odwróconym do góry dnem talerzu.
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić na drobną kostkę, usmażyć.
- Nadzienie:
- bułkę najpierw namoczyć w mleku z dodatkiem wody,
- później zemleć razem z jajami,
- następnie połączyć z cebulą, startym serem i posiekaną natką pietruszki,
- na koniec doprawić do smaku.
- Naleśniki z jajami na twardo rozłożyć, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, usmażyć z obu stron lekko je rumieniąc.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
