DietyObiadPRZEPISY

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem


Składniki:

nadzienie:

  • 80 dag szpinaku,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • sól,
  • 4 dag sera tylżyckiego,
  • 2 dag tartej bułki,
  • 6 dag tartej bułki do panierowania,

ciasto:

  • 2 jaja,
  • sól,
  • ¼ l mleka,
  • ¼ l wody,
  • 20 dag mąki,
  • skórka słoniny do smarowania patelni,
  • 4 dag tłuszczu do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Nadzienie: Szpinak przebrać, odrzucić korzonki, opłukać, ugotować na osolonej wodzie, odcedzić, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na jasnozłoty kolor.
  3. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  4. Szpinak, cebulę, ser połączyć razem dokładnie, wymieszać, osolić, dodać 1 łyżkę tartej bułki.
  5. Przyrządzić ciasto (Naleśniki z pianą).
  6. Odłożyć 4 – 5 łyżek stołowych ciasta naleśnikowego.
  7. Usmażyć naleśniki. Na usmażone naleśniki równo nakładać nadzienie.
  8. Zawinąć 2 brzegi na 2 – 3 cm i przeciwne tak samo, złożyć na pół, żeby powstała „książeczka”, maczać w cieście naleśnikowym, osypać tartą bułką.
  9. Osmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
  10. Ułożyć na półmisku opierając jeden o drugi.
  11. Naleśniki ze szpinakiem można podawać z sosem pomidorowym, koperkowym lub innym.
  12. Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć, panierować i osmażyć z dwóch stron.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x