Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
nadzienie:
- 80 dag szpinaku,
- 3 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- sól,
- 4 dag sera tylżyckiego,
- 2 dag tartej bułki,
- 6 dag tartej bułki do panierowania,
ciasto:
- 2 jaja,
- sól,
- ¼ l mleka,
- ¼ l wody,
- 20 dag mąki,
- skórka słoniny do smarowania patelni,
- 4 dag tłuszczu do smażenia,
Przygotowanie:
- Nadzienie: Szpinak przebrać, odrzucić korzonki, opłukać, ugotować na osolonej wodzie, odcedzić, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na jasnozłoty kolor.
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Szpinak, cebulę, ser połączyć razem dokładnie, wymieszać, osolić, dodać 1 łyżkę tartej bułki.
- Przyrządzić ciasto (Naleśniki z pianą).
- Odłożyć 4 – 5 łyżek stołowych ciasta naleśnikowego.
- Usmażyć naleśniki. Na usmażone naleśniki równo nakładać nadzienie.
- Zawinąć 2 brzegi na 2 – 3 cm i przeciwne tak samo, złożyć na pół, żeby powstała „książeczka”, maczać w cieście naleśnikowym, osypać tartą bułką.
- Osmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
- Ułożyć na półmisku opierając jeden o drugi.
- Naleśniki ze szpinakiem można podawać z sosem pomidorowym, koperkowym lub innym.
- Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć, panierować i osmażyć z dwóch stron.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]