Nerkówka pieczona
Nerkówka Pieczona.
Składniki:
- 1 kg nerkówki cielęcej (z nerką),
- sól, pieprz,
- 3 dkg cebuli,
- 4 dkg tłuszczu,
Przygotowanie:
- Nerkówkę opłukać.
- Wystający brzeg kręgosłupa odrąbać, po czym nadrąbać kręgosłup w kilku miejscach.
- Usunąć długie, półokrągłe żebro.
- Mięso oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z dwóch stron silnie na rozgrzanym tłuszczu.
- Nerkówkę przełożyć do brytfanny, dodać pokrojoną w talarki i usmażoną na tłuszczu cebulę, wlać 2 – 3 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika.
- W czasie pieczenia często polewać utworzonym sosem.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, odjąć nerkę.
- Pokroić na porcje, wkładając nóż w nadrąbane miejsca.
- Zrumieniony sos zmieszać z 2 – 3 łyżkami wody, zagotować, odparować.
- Do sosu włożyć pokrojoną nerkówkę, zagrzać w piekarniku.
- Ułożyć na podłużnym półmisku.
- Porcje mięsa przybrać plasterkami nerki, oblać sosem.
- Nerkówka pieczona może być podawana z ziemniakami, jarzyną z wody i surówkami z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
