Mięso - potrawyPRZEPISY

Nerkówka pieczona

Nerkówka Pieczona.


Składniki:

  • 1 kg nerkówki cielęcej (z nerką),
  • sól, pieprz,
  • 3 dkg cebuli,
  • 4 dkg tłuszczu,

Przygotowanie:

  1. Nerkówkę opłukać.
  2. Wystający brzeg kręgosłupa odrąbać, po czym nadrąbać kręgosłup w kilku miejscach.
  3. Usunąć długie, półokrągłe żebro.
  4. Mięso oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z dwóch stron silnie na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Nerkówkę przełożyć do brytfanny, dodać pokrojoną w talarki i usmażoną na tłuszczu cebulę, wlać 2 – 3 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika.
  6. W czasie pieczenia często polewać utworzonym sosem.
  7. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  8. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, odjąć nerkę.
  9. Pokroić na porcje, wkładając nóż w nadrąbane miejsca.
  10. Zrumieniony sos zmieszać z 2 – 3 łyżkami wody, zagotować, odparować.
  11. Do sosu włożyć pokrojoną nerkówkę, zagrzać w piekarniku.
  12. Ułożyć na podłużnym półmisku.
  13. Porcje mięsa przybrać plasterkami nerki, oblać sosem.
  14. Nerkówka pieczona może być podawana z ziemniakami, jarzyną z wody i surówkami z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x