Nerkówka pieczona z nadzieniem
Nerkówka Pieczona Z Nadzieniem
Nerkówka pieczona z nadzieniem ma być zagrzana w piekarniku i wydawana z ziemniakami i gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.
Składniki:
- 1 kg nerkówki cielęcej (z nerką),
- 6 dkg tłuszczu,
Nadzienie:
- 1 nerka,
- 6 dkg czerstwej bułki,
- ⅛ l mleka,
- 3 dkg masła,
- 2 jaja,
- 2 – 3 dkg tartej bułki,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki siekanej pietruszki i koperku,
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Nerkówkę opłukać, nerkę oddzielić.
- Wystający brzeg kręgosłupa odrąbać, po czym kręgosłup nadrąbać w kilku miejscach.
- Usunąć długie, półokrągłe żebro.
- W wiotkim płacie mięsa pomiędzy błonami zrobić tzw. „kieszeń”, to znaczy podciąć błony aż do kości kręgowej.
- Mięso osolić.
- Przyrządzić nadzienie:
- Głęboko przeciąć nerkę wzdłuż, opłukać w dużej ilości wody, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
- Masło utrzeć z żółtkami, dodać zmieloną masę, pianę z białek, siekaną zieleninę, tartą bułeczkę, sól, pieprz.
- Wymieszać lekko, nałożyć nadzienie w „kieszeń” i zaszyć.
- Zrumienić nerkówkę na silnie rozgrzanym tłuszczu.
- Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz ze smażenia, skropić wodą.
- Wstawić do średni gorącego piekarnika.
- W czasie pieczenia często polewać utworzonym sosem.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Gdy mięso jest miękkie, wyjąć.
- Pokroić ostrym nożem nadrąbane miejsca w kręgosłupie, które należy zupełnie przeciąć.
- Porcje mięsa ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem.
- Nerkówka pieczona z nadzieniem ma być zagrzana w piekarniku i wydawana z ziemniakami i gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]