Mięso - potrawyObiadPRZEPISYSosy

Nerkówka pieczona z nadzieniem


Nerkówka Pieczona Z Nadzieniem

Nerkówka pieczona z nadzieniem ma być zagrzana w piekarniku i wydawana z ziemniakami i gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.

Składniki:

  • 1 kg nerkówki cielęcej (z nerką),
  • 6 dkg tłuszczu,

Nadzienie:

  • 1 nerka,
  • 6 dkg czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 3 dkg masła,
  • 2 jaja,
  • 2 – 3 dkg tartej bułki,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki siekanej pietruszki i koperku,

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  2. Nerkówkę opłukać, nerkę oddzielić.
  3. Wystający brzeg kręgosłupa odrąbać, po czym kręgosłup nadrąbać w kilku miejscach.
  4. Usunąć długie, półokrągłe żebro.
  5. W wiotkim płacie mięsa pomiędzy błonami zrobić tzw. „kieszeń”, to znaczy podciąć błony aż do kości kręgowej.
  6. Mięso osolić.
    1. Przyrządzić nadzienie:
    2. Głęboko przeciąć nerkę wzdłuż, opłukać w dużej ilości wody, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
    3. Masło utrzeć z żółtkami, dodać zmieloną masę, pianę z białek, siekaną zieleninę, tartą bułeczkę, sól, pieprz.
    4. Wymieszać lekko, nałożyć nadzienie w „kieszeń” i zaszyć.
  7. Zrumienić nerkówkę na silnie rozgrzanym tłuszczu.
  8. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz ze smażenia, skropić wodą.
  9. Wstawić do średni gorącego piekarnika.
  10. W czasie pieczenia często polewać utworzonym sosem.
  11. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  12. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć.
  13. Pokroić ostrym nożem nadrąbane miejsca w kręgosłupie, które należy zupełnie przeciąć.
  14. Porcje mięsa ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem.
  15. Nerkówka pieczona z nadzieniem ma być zagrzana w piekarniku i wydawana z ziemniakami i gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x