Ogórki konserwowane
«Ogórki konserwowane»
Domowy przepis na domowe przetwory – także dziś . Zawsze wolę swoje, w domu zrobione przetwory, wiem, co właściwie wkładam do słoika.
Wprowadzenie. Ogórek.
- Monastyrski – stara, polska odmiana, średniopienna, wczesna. Owoce średniej wielkości, zielone z jaśniejszymi smugami, poza tym z tendencją do szybkiego żółknięcia.
- Polan F1 – heterozyjna odmiana polska, wczesna, bardzo plenna, raczej wymaga dobrego nawożenia i podlewania. Owoce kształtne, zielone, nie żółkną.
- Smok F1 – Odmiana podobna do odmiany Polan.
- Boruta F1 – odmiana wczesna, plenna o kształtnych owocach.
- Forum F1 – odmiana średniowczesna, owoce ciemnozielone o średniej wielkości.
- Mieszko F1 – odmiana bardzo plenna, średniowczesna, konserwowa.
- Racibor F1 – odmiana bardzo plenna, owoce ciemnozielone.
- Hela F1 – odmiana bardzo plenna, nadająca się na kwaszenie, odporna na żółknięcie owoców.
Mikor – odmiana bardzo plenna. Wymaga dobrego stanowiska i codziennego zbioru. Owoce małe, kształtne, ciemnozielone.
- Wisconsin SMR-18 – odmiana średniowczesna, plenna, odporna na niektóre choroby. Owoce długie, kształtne, ciemnozielone. Nadaje się również do kwaszenia.
- Delicius – odmiana średniowczesna, średnioplenna, bardzo smaczna. Owoce ciemnozielone, z jaśniejszymi smugami, o gładkiej skórce.
- Ikar F1 – odmiana wczesna, plenna, odporna na choroby.
- Olimp F1 – odmiana wczesna, bardzo plenna, owoce ciemnozielone.
- Fryko F1.
- Kuba F1.
- Kometa F1.
Przygotowanie:
- Włożyć do słoików o pojemności 1 litr, lub większych ogórki, koper, liść bobkowy, chrzan, 3 ząbki czosnku i gorczycę.
- Ogórki konserwowane zalewać gorącą zalewą, następnie zakręcić słoiki i pasteryzować przez 5 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]