Omlet z grzybami
Omlet z grzybami.
Z cyklu śniadanie z jajem – 😉 Pożywny, smaczny posiłek na rozpoczęcie dnia. Omlet to bardzo dobra propozycja, chętnie jedzona również przez nasze pociechy!
Wprowadzenie.
Bardzo smacznym daniem z jaj są również omlety. Omlety naturalne (czyli z samej masy jaj) lub mieszane z dodatkami. Na przykład może to być szynka, kiełbasa, zielony groszek, pieczarki. Przyrządza się je w następujący sposób: najpierw rozmieszaną i ubitą trzepaczką masę z jaj po osoleniu i ewentualnym połączeniu z rozdrobnionymi i podsmażonymi dodatkami, należy wylać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Skropioną wodą masę (jak na jajecznicę) smaży się powoli, do osiągnięcia lekko zrumienionej spodniej strony omletu, ale przy ściętej galaretowatej powierzchni. Omlety podawać na słono lub również na słodko.
Na słono podaje się omlet posypany drobno posiekanym koperkiem, albo szczypiorkiem lub natką pietruszki. Najczęściej jednak podaje się omlet również nadziewany innymi dodatkami, które nakłada się na omlet przed jego zwinięciem. Omlet podaje się na ogrzanym talerzu, zwinięty w luźny rulon, lub złożone na pół, z nadzieniem w środku. Dodatki można też mieszać z jajami przed smażeniem i wtedy zamiast omletu zwijanego otrzymuje się omlet mieszany. Omlet na słodko podaje się oprószony cukrem-pudrem, obłożony dżemem lub konfiturą albo też polany syropem owocowym.
Składniki:
omlet:
- 6 jaj,
- 4 dag masła lub margaryny,
- 2 łyżki wody,
- sól,
nadzienie:
Przygotowanie:
- Omlet z grzybami przyrządzić jak omlet z pieczarkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]