Omlet z kalafiorem lub szparagami
Omlet z kalafiorem albo szparagami.
Jeżeli lubisz to oczywiście omlety, zrób je dzisiaj na śniadanie. To jednak dobra propozycja dla każdego, kto chce na rozpoczęcie dnia zaaplikować sobie solidną porcję energii.
Wprowadzenie.
Bardzo smacznym daniem z jaj są również omlety. Omlety naturalne (czyli z samej masy jaj) lub mieszane z dodatkami. Na przykład może to być szynka, kiełbasa, zielony groszek, pieczarki. Przyrządza się je w następujący sposób: najpierw rozmieszaną i ubitą trzepaczką masę z jaj po osoleniu i ewentualnym połączeniu z rozdrobnionymi i podsmażonymi dodatkami, należy wylać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Skropioną wodą masę (jak na jajecznicę) smaży się powoli, do osiągnięcia lekko zrumienionej spodniej strony omletu, ale przy ściętej galaretowatej powierzchni. Omlety podawać na słono lub również na słodko.
Na słono podaje się omlet posypany drobno posiekanym koperkiem, albo szczypiorkiem lub natką pietruszki. Najczęściej jednak podaje się omlet również nadziewany innymi dodatkami, które nakłada się na omlet przed jego zwinięciem. Omlet podaje się na ogrzanym talerzu, zwinięty w luźny rulon, lub złożone na pół, z nadzieniem w środku. Dodatki można też mieszać z jajami przed smażeniem i wtedy zamiast omletu zwijanego otrzymuje się omlet mieszany. Omlet na słodko podaje się oprószony cukrem-pudrem, obłożony dżemem lub konfiturą albo też polany syropem owocowym.
Składniki:
omlet:
- 6 jaj,
- 4 dag masła lub margaryny,
- 2 łyżki wody,
- sól,
nadzienie:
- 80 dag kalafiorów lub szparagów (1 duży kalafior lub 2 małe),
- 3 dag masła,
- sól, cukier,
Przygotowanie:
- Ugotować kalafiory lub szparagi.
- Przyrządzić również omlet francuski.
- Kalafiory odcedzić, najpierw podzielić na małe części, ułożyć na środku omletu, skropić stopionym masłem,
- Złożyć na pół i później za pomocą noża zsunąć na ogrzany półmisek.
- Następnie pokroić na porcje.
- Omlet z kalafiorem lub szparagami na koniec przybrać listkami sałaty lub zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]