ObiadPrzystawkiRodzaj posiłkuŚniadanie

Omlet z kalafiorem lub szparagami

Omlet z kalafiorem albo szparagami.

Jeżeli lubisz to oczywiście omlety, zrób je dzisiaj na śniadanie. To jednak dobra propozycja dla każdego, kto chce na rozpoczęcie dnia zaaplikować sobie solidną porcję energii.


Wprowadzenie.

Bar­dzo smacz­nym da­niem z jaj są rów­nież omle­ty. Omle­ty na­tu­ral­ne (czy­li z sa­mej masy jaj) lub mie­sza­ne z do­dat­ka­mi. Na przy­kład może to być szyn­ka, kieł­ba­sa, zie­lo­ny gro­szek, pie­czar­ki. Przy­rzą­dza się je w na­stę­pu­ją­cy spo­sób: naj­pierw roz­mie­sza­ną i ubi­tą trze­pacz­ką masę z jaj po oso­le­niu i ewen­tu­al­nym po­łą­cze­niu z roz­drob­nio­ny­mi i pod­sma­żo­ny­mi do­dat­ka­mi, na­le­ży wy­lać na pa­tel­nię z roz­grza­nym tłusz­czem. Skro­pio­ną wodą masę (jak na ja­jecz­ni­cę) sma­ży się po­wo­li, do osią­gnię­cia lek­ko zru­mie­nio­nej spodniej stro­ny omle­tu, ale przy ścię­tej ga­la­re­to­wa­tej po­wierzch­ni. Omle­ty po­da­wać na sło­no lub rów­nież na słod­ko. 
Na sło­no po­da­je się omlet po­sy­pa­ny drob­no po­sie­ka­nym ko­per­kiem, albo szczy­pior­kiem lub na­tką pie­trusz­ki. Naj­czę­ściej jed­nak po­da­je się omlet rów­nież na­dzie­wa­ny in­ny­mi do­dat­ka­mi, któ­re na­kła­da się na omlet przed jego zwi­nię­ciem. Omlet po­da­je się na ogrza­nym ta­le­rzu, zwi­nię­ty w luź­ny ru­lon, lub zło­żo­ne na pół, z na­dzie­niem w środ­ku. Do­dat­ki moż­na też mie­szać z ja­ja­mi przed sma­że­niem i wte­dy za­miast omle­tu zwi­ja­ne­go otrzy­mu­je się omlet mie­sza­ny. Omlet na słod­ko po­da­je się opró­szo­ny cu­krem-pu­drem, ob­ło­żo­ny dże­mem lub kon­fi­tu­rą albo też po­la­ny sy­ro­pem owo­co­wym. 

Składniki:

omlet:

  • 6 jaj,
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • 2 łyżki wody,
  • sól,

nadzienie:

Przygotowanie:

  1. Ugotować kalafiory lub szparagi.
  2. Przyrządzić również omlet francuski.
  3. Kalafiory odcedzić, najpierw podzielić na małe części, ułożyć na środku omletu, skropić stopionym masłem,
  4. Złożyć na pół i później za pomocą noża zsunąć na ogrzany półmisek.
  5. Następnie pokroić na porcje.
  6. Omlet z kalafiorem lub szparagami na koniec przybrać listkami sałaty lub zieloną pietruszką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x