Omlet z konfiturą
Omlet z konfiturą.
Słodkie śniadanie dla całej rodziny to na przykład może być omlet. Doskonały też ze świeżymi owocami, albo z konfiturą. Potrawa łatwa, szybka, pożywna i smaczna.
Składniki:
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, wpierw ubić pianę, kłaść na żółtka przesypując mąką, wymieszać.
- Na dużej patelni dodać masło, wylać masę jajeczną, potem smażyć na wolnym ogniu.
- Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła masa jajeczna.
- Pod spód włożyć trochę masła.
- Gdy omlet się zetnie włożyć do bardzo gorącego piekarnika na 5 – 10 minut, lekko zrumieniony wyjąć.
- Na środek nałożyć konfiturę lub dżem.
- Omlet złożyć na pół i przy pomocy szerokiego noża lub łopatki zsunąć na półmisek.
- Pokroić na skośne porcje, posypać cukrem pudrem.
- Omlet można również smażyć porcjami.
- Można go podawać polany smażonym sokiem owocowym.
- Omlet z konfiturą smaczny jest też z surowymi owocami zmieszanymi z cukrem, np. z poziomkami, malinami itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]