Omlet z mlekiem
Omlet z mlekiem –
Wyborne śniadanie – zapewni nam oczywiście solidną dawkę energii potrzebną na rozpoczęcie naszego aktywnego dnia. Można przyrządzić dość szybko, dlatego efekt murowany! Smacznego!
Wprowadzenie.
Bardzo smacznym daniem z jaj są również omlety. Omlety naturalne (czyli z samej masy jaj) lub mieszane z dodatkami. Na przykład może to być szynka, kiełbasa, zielony groszek, pieczarki. Przyrządza się je w następujący sposób: najpierw rozmieszaną i ubitą trzepaczką masę z jaj po osoleniu i ewentualnym połączeniu z rozdrobnionymi i podsmażonymi dodatkami, należy wylać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Skropioną wodą masę (jak na jajecznicę) smaży się powoli, do osiągnięcia lekko zrumienionej spodniej strony omletu, ale przy ściętej galaretowatej powierzchni. Omlety podawać na słono lub również na słodko.
Na słono podaje się omlet posypany drobno posiekanym koperkiem, albo szczypiorkiem lub natką pietruszki. Najczęściej jednak podaje się omlet również nadziewany innymi dodatkami, które nakłada się na omlet przed jego zwinięciem. Omlet podaje się na ogrzanym talerzu, zwinięty w luźny rulon, lub złożone na pół, z nadzieniem w środku. Dodatki można też mieszać z jajami przed smażeniem i wtedy zamiast omletu zwijanego otrzymuje się omlet mieszany. Omlet na słodko podaje się oprószony cukrem-pudrem, obłożony dżemem lub konfiturą albo też polany syropem owocowym.
Składniki:
- 6 jaj,
- 5 dag mąki,
- ⅛ l mleka,
- 4 dag masła lub margaryny,
- sól,
Omlet z mlekiem – Przygotowanie:
- Świeże jaja umyć, wbić do garnuszka, najpierw ubijać trzepaczką na pulchną masę, osolić, dodając po łyżeczce mąki i po 2 łyżki mleka.
- Później wylać na patelnię na rozgrzane masło.
- Smażyć powoli.
- Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna.
- Pod spód włożyć trochę masła.
- Gdy masa jajeczna zetnie się, włożyć omlet do bardzo gorącego piekarnika na 5–10 minut.
- Wyjąć lekko zrumieniony.
- Do środka omletu włożyć nadzienie z kalafiorów, szpinaku, grzybów itp. (patrz Omlet francuski).
- Później złożyć na pół, zsunąć za pomocą szerokiego noża na ogrzany półmisek.
- Omlet z mlekiem podawać natychmiast.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
