Pączki babuni
Pączki Babuni
Składniki:
- 1 kg mąki,
- ½ l mleka,
- 10 dag drożdży,
- 20 dag cukru,
- ¼ kg masła,
- 20 żółtek,
- 1 kieliszek rumu,
- wanilia,
Przygotowanie:
- 15 dag mąki zalać wrzącym mlekiem, wymieszać
– po przestudzeniu dodać utarte z cukrem drożdże i pozostawić do wyrośnięcia. - Żółtka utrzeć z cukrem, masło sklarować.
- Resztę mąki, żółtka, masło, wanilię, rum wymieszać z „wyrośniętym” zaczynem, bardzo starannie wyrobić (musi „odchodzić” od dłoni).
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
- Formować małe “pączki babuni” z wisienką w środku, poczekać aż ponownie wyrosną, smażyć w płaski rondlu na smalcu.
- Wystudzone polukrować.
(łatwiejsze: cukier puder z odrobiną wrzątku wymieszać i utrzeć).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]