Pasztet z gęsich wątróbek
Pasztet z gęsich wątróbek.
Kiedyś, aby uzyskać szczególnie delikatne mięso ‐ wątróbki kruszały w maderze, teraz maceruje się je raczej w eau‑de‑vie, portweinie, lub koniaku. Bez tych zabiegów pasztet również będzie pyszny.
Przepis to kolejna wersja starego dowcipu:
– Jasiu, co mamy z gęsi?
– Smalec.
– I co jeszcze?
– No, smalec.
– A co masz w poduszce?
– Dziurę.
– A co wylatuje z dziury?
– Pierze.
– No to co mamy z gęsi?
– Smalec… ?
– Jasiu, co mamy z gęsi?
– Smalec.
– I co jeszcze?
– No, smalec.
– A co masz w poduszce?
– Dziurę.
– A co wylatuje z dziury?
– Pierze.
– No to co mamy z gęsi?
– Smalec… ?
Składniki:
- 2 wątróbki gęsie,
- 6 dag cebuli,
- 1 dag grzybków suszonych,
- ⅛ l mleka,
- 3 dag smalcu,
- 10 dag masła,
- gałka muszkatołowa,
- imbir,
- pieprz, sól, zielenina,
⁂
Przygotowanie:
- Grzyby wpierw starannie umyć.
- Namoczyć w ⅛ l wody, dodać ⅛ l mleka, następnie gotować do miękkości.
- Wywar odparować (3 łyżki).
- Cebulę obrać, pokroić w talarki a potem udusić na smalcu podlewając wodą, aby się nie zrumieniła.
- Pod koniec duszenia dodać opłukane, pokrojone wątróbki, później dusić przez około 10 minut.
- Uduszoną cebulę i wątróbkę przetrzeć przez sito (można również przepuścić 3 razy przez maszynkę z drobnym sitkiem).
- Wymieszać z wywarem grzybowym.
- Do masy dodać też masło i utrzeć bardzo starannie.
- Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
- Pasztet z gęsich wątróbek ułożyć w formę „piramidki” na okrągłym półmisku i przybrać listkami sałaty.
⁂
Przepisy na pasztety współczesne powstały przede wszystkim we Francji w XVI wieku, potem pasztetnicy działali na wszystkich europejskich dworach królewskich i magnackich.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]