Peppermint
Peppermint (pepermint)
Składniki:
- 8 – 10 kropli olejku z mięty pieprzowej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ½ l spirytusu 96%,
- 40 dag cukru,
- ½ l wody,
Przygotowanie:
- Olejek miętowy rozprowadzić w 2 – 3 łyżkach alkoholu, potem wymieszać z resztą spirytusu.
- Wodę zagotować, dodać cukier i stale mieszając, gotować na maleńkim ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści.
- Dodać sok z cytryny, lekko ostudzić.
- Do syropu wlewać delikatnie spirytus, stale mieszając.
- Wymieszany likier rozlać do butelek.
- Peppermint nie wymaga długiego leżakowania – nadaje się do picia już po 2 tygodniach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]