Pieczeń huzarska
Pieczeń huzarska
to danie z przedwojennego jadłospisu Polaków. Obecnie przepis jest trochę zapomniany. Ale warto go chyba odkurzyć i spróbować!
Składniki:
- 60 dag mięsa wołowego bez kości (zrazówki),
- 6 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- ocet,
nadzienie I:
- 10 dag cebuli,
- 1 łyżka masła,
- tarta bułka,
- pieprz, sól,
nadzienie II:
- 15 dag chrzanu,
- 1 jajo,
- 3 łyżki śmietany,
- 4 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Duży, ładny kawałek mięsa wołowego dobrze wybić drewnianym wałkiem.
- Sparzyć gorącym octem, posolić i upiec w gorącym piekarniku, stale polewając tłuszczem.
- Gdy pieczeń huzarska jest już prawie miękka, wyjąć ją z piekarnika.
- Wyłożyć na deskę, ponakrywać skośnie mniej więcej do połowy głębokości, a ponakrywane miejsca uzupełnić masą wykonaną wg jednego z dwóch podanych przepisów:
-
Parę upieczonych cebul pokroić na drobne kawałki, włożyć do kamiennej miski, dodać łyżkę stołową masła, garść tartej bułki i trochę pieprzu.
Utrzeć drewnianym wałkiem aż do otrzymania gęstej masy.
- Utrzeć na tarce sparzony uprzednio chrzan i jedną dużą cebulę, dodać parę drobno posiekanych, gotowanych grzybów, łyżkę masła, garść tartej bułki i trochę soli, a następnie utrzeć całość w kamiennej misce na gęstą masę.
-
- Po nałożeniu masy pieczeń wykończyć albo przez półgodzinne duszenie w rondlu pod pokrywą wraz z sosem albo przez podsmażanie na maśle.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]