Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Pieczeń wołowa duszona w sosie naturalnym

 

Pieczeń Wołowa Duszona w Sosie Naturalnym


Składniki:

  • 70 dkg mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka)
  • 2 dkg mąki
  • 6 dkg tłuszczu
  • 10 dkg cebuli
  • sól

Pieczeń wołowa duszona – przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z powięzi, usunąć z niego ścięgna, pobić tłuczkiem, natrzeć solą i oprószyć mąką.
  2. Rozgrzać tłuszcz na patelni i na silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym przełożyć do rondla dopasowanego wielkością.
  3. Na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, pokrojoną cienkie talarki cebulę i wraz z tłuszczem dodać ją do mięsa.
  4. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin).
  5. W czasie duszenia uzupełniać wyparowany sos wodą, a pieczeń obracać, uważając, aby się nie przypaliła.
  6. Pod koniec duszenia podprawić sos resztą mąki, zagotować.
  7. W razie potrzeby rozrzedzić sos wodą, aby nie był zbyt gęsty.
  8. Gotową pieczeń pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry, które ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia.
  9. Podawać oblane sosem, z ziemniakami, makaronem i jarzyną zwody, kalafiorem, fasolką szparagową i surówką z warzyw.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x