Pieczeń wołowa duszona w sosie naturalnym
Pieczeń Wołowa Duszona w Sosie Naturalnym
Składniki:
- 70 dkg mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka)
- 2 dkg mąki
- 6 dkg tłuszczu
- 10 dkg cebuli
- sól
Pieczeń wołowa duszona – przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, usunąć z niego ścięgna, pobić tłuczkiem, natrzeć solą i oprószyć mąką.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni i na silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym przełożyć do rondla dopasowanego wielkością.
- Na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, pokrojoną cienkie talarki cebulę i wraz z tłuszczem dodać ją do mięsa.
- Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin).
- W czasie duszenia uzupełniać wyparowany sos wodą, a pieczeń obracać, uważając, aby się nie przypaliła.
- Pod koniec duszenia podprawić sos resztą mąki, zagotować.
- W razie potrzeby rozrzedzić sos wodą, aby nie był zbyt gęsty.
- Gotową pieczeń pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry, które ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia.
- Podawać oblane sosem, z ziemniakami, makaronem i jarzyną zwody, kalafiorem, fasolką szparagową i surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]