Pieczeń wołowa duszona z grzybami
Pieczeń wołowa duszona z grzybami
Składniki:
- 70 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka),
- 6 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag mąki,
- 2 – 3 dag grzybów suszonych,
- sól,
Przygotowanie:
- Grzyby starannie opłukać, zalać ½ l wody, ugotować.
- Przyrządzić pieczeń (Pieczeń wołowa w sosie naturalnym).
- Zrumienioną pieczeń włożyć do rondla, dodać usmażoną cebulę i pokrojone w paski grzyby, podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem do miękkości.
- W czasie duszenia obracać pieczeń, aby się nie przypaliła.
- Wyparowany sos uzupełnić wywarem z grzybów.
- Gdy pieczeń wołowa duszona z grzybami jest miękka, wyjąć.
- Sos podprawić resztą mąki, osolić, zagotować.
- Mięso pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie, szerokie plastry, ułożyć je na półmisku, oblać sosem z pokrojonymi grzybami.
- Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, gryczaną, makaronem, surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]