PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Piernik V wersja

Piernik V


?Przygotowanie: 30 min. | ?Pieczenie: 1 godz. |♨Kal.: 356 kcal/100 g. |?Temp.: 150°C.


Poniżej przepis już w piątej wersji zobacz jak je przyrządzać –ciasto piernikowe.

Składniki:

  • 60 dag mąki (3 szklanki),
  • ¾ szklanki gęstej śmietany,
  • 15 dag cukru—pudru (¾ szklanki),
  • ½ kg miodu naturalnego lub sztucznego,
  • ½ szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego,
  • 3 jaja,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,

Przygotowanie:

  1. Miód stopić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo olej.
  3. Wlać ostudzony ale płynny miód. Sodę rozpuścić w śmietanie i stopniowo dodawać na przemian z przesianą mąką, ciągle mieszając.
  4. Na końcu dodać pianę z białek.
  5. Piernik V piec około 60 minut w ciepłym piekarniku.
    Piernik V
    Adwentowe, domowe pierniczki

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x