Piernik V wersja
Piernik V
?Przygotowanie: 30 min. | ?Pieczenie: 1 godz. |♨Kal.: 356 kcal/100 g. |?Temp.: 150°C.
Poniżej przepis już w piątej wersji zobacz jak je przyrządzać –ciasto piernikowe.
Składniki:
- 60 dag mąki (3 szklanki),
- ¾ szklanki gęstej śmietany,
- 15 dag cukru—pudru (¾ szklanki),
- ½ kg miodu naturalnego lub sztucznego,
- ½ szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego,
- 3 jaja,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
Przygotowanie:
- Miód stopić.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo olej.
- Wlać ostudzony ale płynny miód. Sodę rozpuścić w śmietanie i stopniowo dodawać na przemian z przesianą mąką, ciągle mieszając.
- Na końcu dodać pianę z białek.
- Piernik V piec około 60 minut w ciepłym piekarniku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]